Besök hos dr Zhang

Inspirerad av seminariet om kinesisk medicin promenerar jag glad i hågen till Dr Zhang. Det började med att jag fick räcka ut tungan och sedan tog hon min puls. Hon ställde frågor om vad jag äter, hur jag sover, om magen fungerar bra, om jag svettas mycket eller fryser och ett antal frågor till. Hon nickade för sig själv och sa sedan – Din lever har en låg yangenergi. Den samspelar med dina njurar som har ännu lägre yinenergi. För att få bäst effekt kan vi börja med en mer generell vårstädning, om du vill, fortsatte hon. Jag nickar jakande, lite bedrövad, med tanke på hur illa ställt det verkar vara med mitt flöde. – Ta av dig tröja och byxor och lägg dig på mage på britsen.  Jag gör som hon säger och det är först när jag hör ljudet av hur något plockas fram ur folie, som det går upp för mig att hon ska använda nålar.

Givetvis vet jag att akupunktur ges med hjälp av nålar, men på något sätt hade jag ändå tänkt att det kanske skulle vara nåt mer. Så börjar vårstädningen, ett antal nålar börjar sättas på ryggen och till min lättnad känns det knappt. Efter någon minut är det klart och jag blir lämnad ensam med en lätt foliefilt på mig så att nålarna inte ska tryckas ner och jag slipper frysa. Så får jag ligga ett tag och det blir trist och lite obekvämt. Dr Zhang kommer in och skruvar på nålarna och säger att jag fortfarande är röd och det är först när det bleknat som vårstädningen är klar. Jag får också veta att det kan ta flera gånger att få det riktigt välstädat, beroende på hur stökigt det är. Så kommer avslappningen och jag dåsar till och vaknar först när det är dags att plocka bort nålarna. Innan jag går bokar jag en ny tid för att städa klart.

På vägen hem tänkte jag att jag kände mig som vanligt, fast lite lugnare och mer avslappnad. Oavsett snabb effekt eller inte, vill jag ge akupunkturen en chans – känner på mig att den kommer vara bra för mig.

Besök hos dr Zhang 1
Jag nyvaken och avslappnad med bästa dr Lili Zhang