Diet, Inflammation and Death

Jag fick en inbjudan av Boel Norman, Norrtälje Hälsocenter, att gå på en föreläsning med Dr Paul Clayton. Jag hade inte hört talas om honom innan, men han är en brittisk ledande forskare inom kost och nutrition, som under mer än 40 år varit vetenskaplig rådgivare åt brittiska regeringen inom läkemedelssäkerthet och även suttit i forumet för ”Food & Health of the Royal Society of Medicine”. Just nu är han en del av Oxfords universitets ”institute of Food, Brain and Behaviour.

Seminariets rubrik Diet, Inflammation and Death var inte särskilt uppmuntrande och när föreläsningen var slut kändes det rätt tungt. Jag kanske inte hängde med på allt han sa, många fakta och forskningstermer på engelska, vars namn jag inte ens förstår på svenska, gjorde säkert att jag missade en hel del. men nedan är några punkter som jag vill dela med mig.

  • Om de blå zonerna som finns på olika platser i världen, har jag hört en hel del och fascinerats av. Det är platser där många av innevånarna lever ett långt liv och är aktiva och friska och om de blir sjuka så blir de det mycket senare än vanligt. Det tragiska som händer idag är att de människor som lever länge i de blå zonerna, inte längre har några som tar hand om dom. Deras barn som flyttade till stan är döda.
  • Den moderna livsstilen innebär väldigt låg aktivitet och väldigt stor del processad mat.
  • Sedan 1950-talet har antalet med övervikt fördubblats, var 10-15 år.
  • Fett som uppkommit av skräpmat är väldigt inflammatorisk.
  • Våran livsstil gör våra kroppar cancerfrämjande. Forskning visar att under perioden 1850-1895 i Victorian England, så var kroppen inte lika mottaglig för cancer.
  • Livsmedelsindustrin är idag global och det är tio stora företag som äger de flesta varumärkena av processad mat.

Om du blir nyfiken och vill veta mer är Paul Claytons bok ”Out of the fire” kanske något för dig. Klicka på titeln så kommer du till boken i pdf-format.

Paul Clayton, Diet, inflamation and death