EFT – Emotional Freedom Techniques

På slingriga vägar kör jag till gamla Stockholmsvägen mot Åkersberga. Här ska jag träffa Jaana Suorsa och prova på EFT – Emotional Freedom Techniques .

EFT har sitt ursprung i den österländska kunskapen om kroppens meridianer och den västerländsk psykologin, först som TFT och sedermera som EFT

Utgångspunkten är att stressrelaterade problem skapats av negativa känslor och upplevelser under vår barndom och uppväxt. Det ger en negativ programmering i vårt undermedvetna sinne, skapar stress i våra celler och störningar i kroppens energisystem. Det behöver inte vara stora trauman vi varit med om som barn, utan att det räcker att det funnits en känsla av otrygghet och rädsla. Alla situationer som utlöst en stressreaktion i amygdala hjärnan finns kvar som ett minne i kroppen och vårt energisystem. Det bidrar till senare livsproblem och inverkar negativt på förutom hälsan, våra relationer och livskvalité.

Genom att återskapa stressreaktion och samtidigt ”knacka” på vissa akupunkturpunkter skickas i stället lugnade signaler och stressreaktionen avtar. När de negativa energierna frigjorts bidrar det till att kroppen kan släppa spänningar och blockeringar som lagrats under lång tid. Knackning eller tapping som det kallas på engelska, kan befria dig dig från vad det än är som tynger ditt sinne, din kropp och själ, från stort till smått.

Nåväl, på plats hemma hos Jaana satte vi oss i soffan och pratade. Hon pratar mycket om att det du ger ut är det du möter och om man vill leva i ett liv i lätthet, tänk lätthet. Låt dig inspireras av andra som har det som du önskar. Så kom vi till de delarna i mitt liv som jag vill sluta känna oro inför och övergick till praktisk ”knackningen”. Det var inte alls svårt och även efter besöket hos Jaana, har jag använt EFT. Min erfarenhet är att det fungerar 🙂

Om du vill prova på, kolla in Jaanas yuotubeklipp nedan. Här är det sötsuget som ”knackas” bort, men det är givetvis upp till dig vad du känner att du vill lägga bakom dig.