Yin, yang och jing-chi

I kväll var jag på ett seminarium om bl.a. kinesisk medicin och återupptäckte mitt intresse för kinesisk kulturhistoria och tradition. I min ungdom hade jag en dröm om att åka transsibiriska järnvägen till Peking och sedan resa runt i landet. Sen blev Kina det stora tillverkningslandet och städerna växte på ett osannolikt sätt och jag var inte längre intresserad av att resa dit. När Kung Fu Panda-filmerna kom blev jag förälskad och mina yngsta barn visste att bästa sättet att få med mamma i soffan var att titta på nån av dem. Återigen började jag fundera om inte de där gamla templen ändå finns på riktigt och att de vore väldigt roligt att resa dit.

Så i tisdagskväll när Nina Hamrin, Zens Nature, Täby började berätta om sin väg i att utbilda sig i kinesisk medicin och grunderna i kinesisk filosofi kvicknade jag till. Att höra om hur energi/flöde uppstår mellan himmel/yang och jord/yin var lätt att ta till sig. Lika så att våra stor organ har olika flöden, yin eller yang. Bra flöde är att inte ha för mycket och inte ha för lite – vem har sagt att lagom är svenskt ;-). När vi har rätt flöde får vi en god hälsa. I njurarna finns en urkraft, en ursprungs energi som heter Jing Chi. Jing är livets essens och ska räcka livet ut. Essen förbrukas snabbare vid stress, missbruk, kroniska sjukdomar och från ett översexuellt leverne.

Givetvis började jag fundera på hur jag bäst kan ta hand om min essens och skapa ett rätt flöde av Yin och Yang. Som av en händelse fick jag veta att det här i stan, Norrtälje finns en mycket välrenommerad doktor i kinesisk medicin, doktor Zhang. Jag bokade den första lediga tiden, det här bli spännande.

Yin, yang och jing-chi 1
Kung Fu Panda inspirerar till Inner Peace