Tui-na massage – läkande akupressur

Ända sedan jag lyssnade på Nina Hamrins seminarium om kinesisk medicin i våras, har jag tänkt boka tid hos henne. Äntligen är jag på hennes mottagning i Täby och ska prova en Tui-na massage. På hennes hemsida zensnature.se har jag läst att Tui-na är en kraftfull, läkande och djupgående massage som ingår i Traditionell Kinesisk Medicin. Den öppnar upp kroppsliga och själsliga blockeringar så att vi får bättre flöden och cirkulation i kroppen och att den kan likställas med akupressur – med tryck på akupunkturpunkter längs meridianer och muskler. Den används med goda resultat framför allt vid smärta, stelhet och andra problem i muskler, senor och leder. I Kina finns Tui-na på sjukhus och används regelbundet för att hålla kroppen i balans och förebygga sjukdomar.

Vi slår oss ner och hon bjuder på oolong te i tunna vackra kinesiska koppar och hon tittar på min tunga, frågar om magen och tar min puls. Sedan sitter vi och pratar en stund innan det är dags förflytta sig till nästa rum och bara i trosorna lägga sig på den ombonade massagebänken. – Vid undersökningen såg jag att din lever och mjälte behöver stärkas med energi, sa Nina medan hon tog massageolja i handen. Jag kommer att ge dig en massage för att hjälpa dig med det.

Nina masserade med fast hand och gick igenom både baksida och framsida. När hon kom till benen var det vissa punkter som var rejält ömma. -Mm, vet du vad det här är för meridianer, frågade hon. – Nä, svarade jag, den kollen har jag inte. – Det här är magens och sen fortsatte hon till nästa punkt – Och det här är leverns. Massagen du får av mig tillför livskraft och energi via meridianerna till organen, fortsatte hon och knådade på.

Tui-na massage - läkande akupressur 1

När massagen var slut och jag klätt på mig, avslutade vi med lite te och sedan åkte jag hem till Norrtälje. I bilen funderade jag över att kroppen berättar en massa saker, men att jag på egen hand inte förstår vad den säger. I alla fall inte än 😉